Conest logo

Director de Resurse Umane Conest, Mariana Ştefan: „Fiecare membru al echipei CONEST este important. Echipa ta este măsura valorii tale!”

Are un zâmbet unic! Asistența socială și resursele umane au în comun Oamenii, explică directorul de resurse umane de la Conest drumul parcurs de la asistența socială la cunoscuta firmă de construcții. Mariana Ştefan decide cine intră în echipa CONEST. Povestește că o realitate cruntă a pieței forței de muncă din domeniul construcțiilor este lipsa unor noi specialiști în meserii căutate precum: sudor, fierar, betonist, zidar. Dar îi așteaptă la Conest pe tinerii care vor o carieră în domeniul construcțiilor.

În anul 2008 obține Licența în Asistență Socială la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De la aceeași instituție de învățământ superior obține titlul de master supervizare și planificare socială. Primii pași pe piață profesională i-a făcut la Onitrade și în același timp, voluntar la Centrul Diecezan Caritas. Din 2011 face parte din echipa Conest și a parcurs toate treptele ierarhiei până la funcția de director resurse umane. Nu a renunțat la acțiunile umanitare.

Ce puncte comune au asistenta sociala şi resursele umane?
Mariana Ștefan: Cele doua domenii au ca punct comun Oamenii.

Care este profesorul care i-a fost mentor în facultate? Ce a învățat de la el?
Mariana Ștefan: Mentorul meu din facultate este doamna Mihaela Ciurlica care m-a și îndrumat în cadrul lucrării de licență, lucrare ce a abordat un subiect complex: „Probleme specifice persoanelor cu handicap mintal și strategii de acțiune”.

De la dumneaei am învățat că nici o acțiune nu este greșită dacă ai avut o ipoteză pe care ai validat-o și o poți susține în fața celorlalți, nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevarat și că cea mai frumoasă, grea și plină de satisfacții este „lupta” cu mentalitățile. Îmi amintesc cu drag de un alt lucru important pe care ni-l insufla nouă, studenților: bucuria de a trăi și optimismul fără limite. Ne bucură mereu cu energia și naturalețea ei de a fi profesor – prieten, mereu cu o vorbă dulce în portofoliu și cu grija de a ne asigura că vom reuși în tot ceea ce ne propunem.

Ce a învățat şi nu o sa uite niciodată din ceea ce a învățat din facultate?
Mariana Ștefan: Am învățat să lucrez în echipă și să mă bucur de rezultate.

S-a gândit vreodată să profeseze în afara țării? Să emigreze. Dacă da, ce a oprit-o. Dacă nu, de ce?
Mariana Ștefan: Da, de multe ori. M-a oprit dorința de a schimba mentalități , grija pentru semeni, dar și pentru a-mi demonstra că se poate. Adeseori îmi vizitez colegii de facultate/masterat care au făcut o carieră în străinătate și sunt mândră că au reușit, dar toți visează să se întoarcă acasă pentru a dărui comunității ceva din ceea ce au învățat.

Dacă Mariana Ştefan de astăzi ar trebui să-i dea trei sfaturi unei studente care ar fi acelea?
Mariana Ștefan: Să-și urmeze visul și să nu-l divulge nimănui;
Să nu lase să treacă o zi fără să învețe ceva nou;
Niciodată să nu înceteze să creadă în ea;

Voluntar la Centrul Diecezan Caritas. De ce?
Mariana Ștefan: Voluntar la Caritas pentru a sta față în față cu meseria ce visam să o practic: asistență socială.

Dacă ar trebui să folosiți un singur cuvânt pentru a descrie ce înseamnă Conest pentru dumneavoastră care ar fi acela?
Lucian Irimia: Încredere!

Cum ar descrie activitatea de voluntariat. Care a fost experiența care a marcat-o?
Mariana Ștefan: Voluntariatul aduce oameni împreună și m-a ajutat să testez o viitoare carieră, m-a învățat să dau ceva înapoi comunității, să împart zâmbete și să mă dezvolt personal. Totodată mi-am exersat răbdarea, am socializat și mi-am pus în ordine valorile și principiile vieții profesionale ce urma.
În timpul experienței de voluntariat am auzit și am întâlnit oameni cu povești de viață interesante care mi-au deschis uși către noi pasiuni.

Mariana Ştefan a ales Conest sau Conest a ales-o pe Mariana Ştefan?
Mariana Ștefan: Inițial Mariana Ștefan a ales Conest din dorința de a lucra cu oameni și de a se perfecționa într-un domeniu paralel asistenței sociale – resursele umane. Perioada debutului meu în Conest (2011) a coincis cu implementarea programelor europene de dezvoltare a resurselor umane de către companie.
După trei ani de activitate în cadrul CONEST și implicare activă în cadrul programelor europene de dezvoltare a resurselor umane, am primit provocarea de a manageria începând cu 28.04.2014, proiectul „Centrul de Consiliere în Cariera a elevilor și studenților în domeniul constructiilor – ISCOP”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, AXA prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1: „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.
Deși am pășit temătoare spre această experiență ce însemnă coordonarea unui parteneriat complex: CONEST S.A – Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iași – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași și gestionarea a peste 400.000 euro, proiectul ISCOP ce a avut ca obiectiv general facilitarea inserţiei pe piaţa muncii şi dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale elevilor şi studenţilor prin crearea unui parteneriat între unităţi de învăţământ şi mediul de afaceri din domeniul construcţiilor. A devenit proiectul meu de suflet, finalizându-l cu succes.

Confirmarea faptului că a fost un proiect de succes a venit din partea beneficiarilor proiectului – studenții Facultății de Construcții și Instalații din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași, ce mi-au oferit, spre surprinderea mea, o diplomă cu titlul de cel mai bun Manager de Proiect și cea mai optimistă persoană.

O astfel de distincție și nu numai, mi-au întărit dorința de a continua implicarea S.C CONEST S.A în dezvoltarea viitorilor specialiști și continuarea parteneriatului cu instituțiile de învățământ din domeniul construcțiilor.

Director de resurse umane la Conest! Cum ați povesti unui copil care sunt responsabilitățile funcției pe care o aveţi?
Mariana Ștefan: Rolul și responsabilitățile directorului de HR le-aș asocia cu un puzzle, ordinea este un element cheie al oricărui Manager de HR: creează legături sănătoase între angajați și companie, pune oamenii potriviți la locul potrivit, înțelege schimbarea, evaluează corect performanța și lucrează cu bugete;

Ce a învăţat de la echipa Conest Mariana Ştefan? Dar ce a învăţat echipa de la Mariana Ştefan?
Mariana Ștefan: Am învățat și încă învăț multe lucruri făcând parte din echipa Conest: faptul că fiecare membru al echipei este important (echipa ta este măsura valorii tale), cât de importanta este responsabilitatea și asumarea propriilor decizii;
Ce a învățat echipa de la mine? Dincolo de specialiști într-un anumit domeniu să nu uităm să fim oameni;

Se vorbeşte de scăderea gradului de pregătire profesională de la un an la altul. Despre pretenţii mari la angajare nedublate de competenţe. Ce e mit si ce nu?
Mariana Ștefan: Odată cu evoluția tehnologiei lucrurile par mai ușor de făcut și involuntar apare o ușoară creștere a pretențiilor candidaților la angajare. Până nu demult o profesie se învăța odată pentru totdeauna, pentru o viață. În zilele noastre cunoștințele profesionale dobândite în școală ajung să fie depășite atunci când tânărul se angajează.
Pretențiile mari vin de la candidații care nu își fac o evaluare corectă sau de la tinerii care se angajează pentru prima dată în domeniul în care au studiat.
Totodată o realitate cruntă a pieței forței de muncă din domeniul construcțiilor este lipsa unor noi specialiști în meserii căutate precum: sudor, fierar, betonist, zidar. Se încearcă o „resuscitare” a școlilor de arte și meserii, efecte pe care le vom vedea sau nu în timp, în funcție de numărul aspiranților din domeniu.

Care sunt criteriile de angajare la Conest?
Mariana Ștefan: Nu este foarte ușor pentru angajatorul CONEST să-și aleagă viitorul angajat. Principalele criterii țin de: motivare, cunoștințe tehnice, experiența și capacitate de adaptare la un mediu complex în continuă dezvoltare.

Între un angajat foarte bine pregătit profesional, dar incapabil să lucreze în echipă și unul mai puţin bine pregătit, dar sociabil ce alege Mariana Ştefan?
Mariana Ștefan: Calitatea umană este un aspect important în alegerea unui candidat, în lucrul pe proiecte fiind esențială capacitatea de a lucra în echipă.
Alegerea ar fi determinată și de complexitatea jobului, mi-e greu să aleg, aș da o șansă ambilor candidați având în vedere faptul că îmi place să lucrez cu mentalități. Cu siguranță incapacitatea de a lucra în echipă, a unui specialist bun vine dintr-o experiență anterioara ce poate fi explorata și rezolvată.

Care a fost cel mai scurt interviu de angajare?
Mariana Ștefan: Un interviu de 10 minute, interviu concretizat cu o angajare imediată;

Dar cel mai lung. Dacă puteţi da câteva detalii. Fără a încălca confidențialitatea.
Mariana Ștefan: Cel mai lung interviu a fost de 90 minute, timp în care candidatul a simțit nevoia să povestească despre familia lui și experiențe personale dobândite de-a lungul carierei profesionale.

Care sunt valorile Conest. Ce face compania Conest să fie în eșalonul liderilor pe piața de profil?
Mariana Ștefan: Valorile Conest sunt responsabilitatea, profesionalismul și corectitudinea.
Parteneriatele durabile, lucrul bine făcut, personalul înalt calificat, finalizarea fiecărui proiect început și grija pentru comunitate plasează compania în topul liderilor pe piața de profil, aspect confirmat și de clasarea pe locul 15 în Top 100 Antreprenori Generali în Construcții 2018.

Funcția de director de resurse umane este una solicitantă. Cât de mult contează susținerea familiei?
Mariana Ștefan: Familia are un rol important și decisiv în viața fiecărui specialist. Este important să fii înțeles și susținut. Susținerea este una reciprocă și ideal este să păstram echilibrul viată profesională – familie. Nu întotdeauna reușesc să păstrez acest echilibru având în vedere responsabilitatea și specificul funcției, de aceea mereu mulțumesc familiei mele pentru suportul necondiționat.

Ce știe să gătească cel mai bine? Care este mâncarea preferată? Cum arată vacanța ideală?
Mariana Ștefan: Bună întrebare: nu sunt o împătimită într-ale gătitului și cred că cel mai bine gătesc salate;
Ador să experimentez mâncăruri noi și sunt atrasă de bucătăria italiană.
Vacanța ideală pentru mine e legată de autenticitate, noutate, simplitate și pasiune pentru sport.

Dacă ar trebui să meargă pe Lună de exemplu și ar putea să ia doar o carte, care ar fi aceea?
Mariana Ștefan: Arta Conversației – Ileana Vulpescu.

Un mesaj pentru ieșeni, beneficiari ai multor proiecte Conest?
Mariana Ștefan: Le mulțumim pentru încredere și răbdare și îi asigurăm că vom finaliza la termen sau chiar înainte de termen proiectele în care suntem antrenați. În spatele proiectelor Conest se află o resursă importantă ce constă în 480 specialiști – și vă invit să treceți pragul companiei noastre dacă aveți experiența necesară sau doriți să începeți o carieră în domeniul construcțiilor;

Interviu Mariana Ștefan - Director de Resurse Umane - Conest

Politica de utilizare cookie

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.
Vezi politica de utilizare a fișierelor cookies.