Conest logo

Ioan Buta, Director Direcția Administrare Patrimoniu: „Să fim mândri că în Iași avem o companie, cu capital românesc, de nivelul Conestului!”

V-ați gândit vreodată la un șantier ca la un teatru de operațiuni militare? De câți soldați ai nevoie, de câți ofițeri? Cu ce arme, adică utilaje lupți! Ioan Buta este un ofițer de carieră. Distins cu ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Comandor cu însemn de război – 2004, oferit de Preşedintele României pentru merite deosebite în timpul misiunii din teatrul de operaţii Afganistan, 2003, Ioan Buta coordonează Direcția Administrare Patrimoniu din cadrul Conest. O altfel de luptă, dar tot pentru binele comunității. Vorbește despre Conest ca despre o familie și spune cu modestie că: „a învățat că aceleași principii care se aplică într-o instituție militară, disciplină – respect – dăruire, stau la bază și într-o societate privată, pentru ați atinge obiectivele propuse”.

Cine este Ioan Buta? În anul 1989 devine ofițer absolvent al Școlii militare de ofițeri activi tancuri și auto. În anul 1997 devine licențiat în ingineria vehiculelor rutiere, Facultatea de Mecanică, Universitatea „Gheorghe Asachi”. Are specializări diferite în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Titlul de master în cadrul Colegiului Național de Apărare, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Își începe cariera militară ca comandant de pluton și urcă în ierarhie. Șef al logisticii în cadrul a două misiuni desfășurate în Afganistan. Primește numeroase distincții, dar cea mai importantă este Ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Comandor cu însemn de război – 2004, oferit de Preşedintele României pentru merite deosebite în timpul misiunii din teatrul de operaţii Afganistan, 2003. Din 2019 face parte din echipa Conest.

Ce puncte comune există între organizarea unei misiuni militare și administrarea patrimoniului companiei CONEST?
Ioan Buta: Toate țin de realizarea suportului logistic pentru desfășurarea unor acțiuni și activități. În cazul armatei a unor acțiuni militare, în cazul Conest executarea misiunilor de bază: construcții drumuri, construcții civile și activități conexe. Toate aceste activități, fie militare, fie civile trebuie să aibă un suport logistic. Reușita, calitatea acestora ține și de gradul de pregătire și susținere logistică.

Cum a ajuns tânărul Ioan Buta la Școala militară de ofițeri activi tancuri și auto?
Ioan Buta: Iubind, extrem de mult, haina militară și dorind să-i calc pe urme în carieră fratelui mai mare, care a fost ofițer, în armata română.

Ce amintiri are din perioada școlii Ioan Buta?
Ioan Buta: O sumedenie de amintiri. Plecarea din sânul familiei, examenul, intrarea într-o altă lume total necunoscută. Nu aveți dumneavoastră timp să ascultați câte amintiri am eu să vă povestesc. Câteva: jurământul militar, la care au participat și părinții mei; taberele de instrucție; ceremonialul de avansare la gradul de locotenent. Năzdrăvaniile nu se pot spune aici.

A avut un model la Școala militară de ofițeri activi tancuri și auto? Care a fost mentorul sau mentorii și ce a învățat de la el/ ei?
Ioan Buta: Am avut foarte multe modele. Am încercat să iau ce a fost mai bun și ce am crezut că mi se potrivește, de la toți cei cu care am interacționat, și aici mă refer la lectori, profesori, comandanți, colegi mai mari. Deci am învățat sau am furat câte ceva de la mai mulți.

Care este modelul lui Ioan Buta? Sau modelele?
Ioan Buta: Nu am avut un singur model. Mai multe persoane mi-au fost sau îmi sunt modele:
– în activitatea militară, a fost fratele mai mare, pe care am încercat să-l am ca model la începutul carierei, iar apoi un militar de excepție, care acum reprezintă armata română la cele mai înalte structuri militare internaționale și care a fost unul dintre cei mai apreciați comandanți ai mei. Este vorba de actualul general-locotenent Dumitru Scarlat;
– în viata de zi cu zi, model au fost părinții mei, doi oameni simpli, de la țară, cu o educație aleasă.

Ați absolvit la momentul Revoluției. O zonă cenușie ca informații. Ce amintiri aveți?
Ioan Buta: Am să vă răspund și aici printr-o amintire. La finalul școlii militare, profesoara de limba rusă, o persoană cu mare experiență, un pic dificilă și prin mâna căreia au trecut sute, mii de elevi (se afla în prag de pensie), mi-a urat la despărțire „să nu pun în practică niciodată ce am învățat”. Atunci, am fost foarte dezamăgit de urarea doamnei profesor. După aproximativ patru luni, am trăit momentele revoluției din decembrie 1989, ca tânăr ofițer, la Iași. Încă de la primele momente, de la primele împușcături, de la primele emoții ale folosirii armamentului în afara poligonului de instrucție, mi-am adus aminte de urarea doamnei profesor. Restul este istorie.

Dacă ar trebui să folosiți un singur cuvânt pentru a descrie ce înseamnă Conest pentru dumneavoastră care ar fi acela?
Lucian Irimia: Încredere!

Ce presupune postul de șef al logisticii într-o misiune în Afganistan?
Ioan Buta: Șeful logisticii coordonează asigurarea întregului suport logistic al misiunii, atât pentru perioada de pregatire în țară, pe timpul dislocării, cât și pe timpul desfășurării misiunii în teatrul de operații. Asta înseamnă planificarea și organizarea afluirii, asigurarea echipamentului individual, hranei, cartiruirii, echipamentelor de luptă, mentenanța tehnicii, aprovizionarea, preluarea patrimoniului la dislocarea în teatrul de operații, gestionarea și predarea acestuia la finalul misiunii etc.

Ce ne puteți povesti despre experiențele în teatrele de operațiuni externe în care ați participat?
Ioan Buta: Vă pot povesti foarte multe. În primul rând este o experiență deosebită să participi, ca militar, într-o misiune internatională, într-un teatru de operații, alături de alte armate ale lumii. Acolo ai posibilitatea să pui în practică toate cunoștințele, teoretice si practice, acumulate. În al doilea rând ai posibilitatea să înveți lucruri noi, să vezi capabilitățile și procedurile partenerilor de coaliție și nu în ultimul rând să te lovești de pericole și neprevăzut, pentru care trebuie să găsești soluții. Pentru mine, aceste momente, neprevăzute, au constat în pierderea a doi colegi din cadrul misiunii ( 11 noiembrie 2003 ).

Trei lucruri esențiale învățate în perioada în care ați fost activ în cariera militară
Ioan Buta: Disciplină, respect, devotament.

Momentul în care ați fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în gradul de Comandor cu însemn de război – 2004. Ce înseamnă pentru dumneavoastră?
Ioan Buta: Un moment unic și înălțător. Apreciez că am fost extrem de onorant, ca în semn de apreciere pentru activitatea desfașurată în cadrul misiunii, să fii primit de către șeful statului, la Palatul Cotroceni, unde să fii decorat cu unul dintre cele mai prestigioase ordine ale statului român.

Trecerea de la cariera militară la CONEST. Cum s-a făcut?
Ioan Buta: În urma unei invitații primite de la acționarul majoritar și de la echipa de conducere a societății.

Cum ați descrie atribuțiile dumneavoastră?
Ioan Buta: În câteva cuvinte, o activitate complexă și diversă în care pe primul plan este gestionarea corectă și eficientă a tuturor resurselor materiale.

Ce a învățat echipa Conest de la dumneavoastră? Dar dumneavoastră de la echipa Conest?
Ioan Buta: Nu pot să răspund la această primă întrebare. Vă rog să întrebați echipa Conest. Ce am învățat eu? Cu toate că nu sunt decât de un an și o lună în această familie (așa îmi place să o numesc) am învățat că aceleași principii care se aplică într-o instituție militară, disciplină – respect – dăruire, stau la bază și într-o societate privată, pentru ați atinge obiectivele propuse.

Care sunt cele mai emoționante amintiri?
Ioan Buta: Multe! Amintirile din copilarie (undeva în frumoasa Bucovina), cele din liceu, școala miltară, plecarea și sosirea în și din teatrul de operații (despărțirea și revederea familiei), primirea drapelului de luptă (simbolul unei unități militare) în calitate de comandant, despărțirea de sistemul militar, căsătoria lui Cosmin (unicul fiu) și venirea pe lume a nepotului Horia.

Filmul și cartea preferate?
Ioan Buta: Urzeala tronurilor. Răzbunarea geografiei, de Robert Kaplan.

Muzica preferată? Cum arată vacanța ideală?
Ioan Buta: Îmi place aproape tot ce se cântă, inclusiv cântecul valurilor și foșnetul pădurii. Vacanța ideală? Cea împreună cu familia și cu cei apropiați sufletului meu. La mare, la munte și pe orice continent.

Un mesaj pentru partenerii Conest.
Ioan Buta: Conest este o societate care reprezintă o familie de profesioniști, onești și responsabili, cu care merită să colaborezi și în care poți avea încredere.

Un mesaj pentru ieșeni.
Ioan Buta: Fiți mândri că în Iași avem o companie, cu capital românesc, de nivelul Conestului.

Ce înseamnă CONEST?
Ca locuitor al Iașului, am avut deseori ocazia să admir frumusețea orașului în care firma Conest a investit timp și muncă prin multele proiectele desfășurate. Aș descrie colaborarea cu Conest ca fiind o îmbinare fericită dintre oportunitate, provocare și confirmare.
Schimbarea domeniului de activitate după 30 de ani de cariera militară, ar fi trebuit să fie un demers solicitant. Cu atât mai mult cu cât firma Conest deține un important loc în rândul firmelor de construcții. O echipă de oameni adevărați, de încredere, lucrând cu respect pentru calitate, respectarea legalității, într-un cuvânt profesionalism, dar fără a uita sa menționez un lucru extrem de important întâlnit în compania Conest – grija față de oameni.

Oamenii din Conest, cea mai valoroasă resursă a firmei.

Interviu Ioan Buta - Director Direcția Administrare Patrimoniu - Conest

Politica de utilizare cookie

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.
Vezi politica de utilizare a fișierelor cookies.