Conest logo

Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: „Comunitatea nu este mereu la curent cu ceea ce întreprindem, modul de lucru și seriozitatea noastră în tot ce facem”.

„La Conest se împletesc tradiționalul și inovația – așa este în construcții”, o spune managerul departamentului IT al companiei Conest. nu e doar un slogan, e o realitat

„Mergem cu toții înainte, împreună, învățăm unii de la alții. Utilizăm IT-ul peste tot, și în birouri, dar și în șantierele din afara orașului, pentru calcule, raportări, comunicare eficientă și, de ce nu, vizualizare de la distanță a pulsului lucrărilor”, a dezvăluit Gabriel Mocanu.

Cum a ajuns în echipa Conest? Era student la Informatică. Spune, cu modestie, că un afiș de la avizierul facultății i-a schimbat viața. Conducerea Conest căuta doi tineri valoroși care să facă parte din echipă. Nu a stat atunci pe gânduri. A parcurs treptele ierarhiei, dar modestia a continuat să-l însoțească. A învățat, ca specialist în IT, cum ia naștere o construcție, de la planșa de proiectare la planificare, gestionarea resurselor și execuția efectivă, pentru ca la final să rămână în urma muncii echipei CONEST un edificiu trainic și util.

„Conest a investit mult în tehnologia informației, pentru a asigura permanent accesul la informații tuturor colegilor (prin internet), dar și pentru a dezvolta canale de comunicare și de transmitere a documentelor, cât mai rapide și sigure. Aceste investiții le consider un punct tare. În schimb, ca o lipsă a noastră, a fost slaba reprezentare pe site-urile de socializare sau chiar în mass-media clasică, ceea ce a lăsat loc uneori unor speculații sau chiar atitudini dezaprobatoare față de noi, deoarece comunitatea nu este mereu la curent cu ceea ce întreprindem, modul de lucru și seriozitatea noastră în tot ce facem”, Gabriel Mocanu, manager IT, Conest.

Care sunt eroii lui Ernest Boț? Și care sunt modelele care v-au ghidat drumul în diferite etape ale vieții?
Ernest Boț: Steve Jobs și Elon Musk pentru inovație, creație și anticiparea cerințelor umanității. Copil fiind, desigur, primele modele mi-au fost părinții! Am crescut într-o familie cu mama profesor de limba română și tatăl inginer în instalații în construcții. Am învățat de la ei ce este cinstea, corectitudinea, seriozitatea, perseverența și că în viață trebuie să muncești sau să depui efort continuu pentru împlinirea unui vis.
Apoi, în perioada școlarității, prin anii de gimnaziu, în clasa a V-a, mai exact, începusem să-mi conturez o imagine-model, din domnul profesor de Matematică (Viorel Benza). Ulterior, în liceu, admiram și încercam să asimilez din cunoașterea domnului profesor de Istorie (Antoniu Martinaș). Totodată, am preluat și am asimilat foarte mult de la tatăl meu, care este cu adevărat un model de verticalitate, demnitate și onestitate.

De ce a ales tânărul Gabriel Mocanu Facultatea de Informatică?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Eram bun la matematică și în general la științele exacte. Se știau puține despre Informatică la acea vreme, luasem contact cu ea și mi-am dat seama că mi s-ar potrivi acest domeniu, în plină dezvoltare și schimbare. M-a atras în primul rând pentru faptul că are un grad foarte mare de aplicabilitate și, deși este o știință abstractă, scopul este să se intersecteze cu cât mai multe domenii de activitate și să facă munca omului mai ușoară, să-l asiste cât mai mult. În prezent este cel mai versatil domeniu ingineresc, aplicațiile informatice se regăsesc în aproape toate activitățile umane și, odată cu dezvoltarea automatizărilor, a roboților și a programelor informatice, va deveni poate cel mai popular.

Cum a ajuns Gabriel Mocanu să lucreze la Conest?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Conest era o firmă cunoscută și apreciată încă de pe vremea studenției mele, cu oameni și realizări notorii. Așa că, în momentul când a apărut la afișierul facultății o adresă, de la conducerea Conest către Decanul Facultății de Informatică, pentru a recomanda doi tineri valoroși care să facă parte din echipa Conest, eu am fost în audiență la Decan (care îmi era și profesor) și am obținut acea recomandare. E adevărat că și planurile mele de viitor erau orientate spre Iași, eram pe picior de căsătorie și aici voiam să-mi întemeiez familia și să-mi dezvolt cariera. Așadar, a fost o potrivire de la prima vedere, Directorul general de la acea vreme a avut încredere atât în recomandarea cu care m-am prezentat, cât și în potențialul meu.

Ce presupune poziția de manager IT?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Managementul, în general, presupune o gestionare judicioasă de resurse: umane, materiale, bani și timp. Exact așa e și în IT, toți colegii din subordine, dar și cei care utilizează tehnologia informației în cadrul firmei, sunt de fapt sub bagheta Managerului IT, într-o colaborare continuă, deschisă și colegială. Trebuie asigurate dotările tehnice, echipamentele, programele informatice, metodele de calcul etc., desigur aruncând un ochi și la bani. Prospectarea pieței pentru achiziții, relația cu furnizorii și cu prestatorii de servicii de specialitate, know-how-ul și continua formare în domeniu, intră tot în atribuțiile unui Manager IT. Apoi, în cazul meu, intervine și o componentă strict tehnică, practică, și anume administrarea serverelor (de baze de date, de documente, email) și a rețelelor, peste care este implementată și securitatea informațiilor. Cu alte cuvinte, nu este timp de rutină.

Puncte tari, puncte slabe ale companiei Conest din punct de vedere al conectivității la noile media.
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Se poate afirma cu certitudine că, de ani buni încoace, compania a investit mult în tehnologia informației, pentru a asigura permanent accesul la informații tuturor colegilor (prin internet), dar și pentru a dezvolta canale de comunicare și de transmitere a documentelor, cât mai rapide și sigure. Aceste investiții le consider un punct tare. În schimb, ca o lipsă a noastră, a fost slaba reprezentare pe site-urile de socializare sau chiar în mass-media clasică, ceea ce a lăsat loc uneori unor speculații sau chiar atitudini dezaprobatoare față de noi, deoarece comunitatea nu era mereu la curent cu ceea ce întreprindem, modul de lucru și seriozitatea noastră în tot ce facem.

Conest este una dintre cele mai puternice firme de construcții din Moldova și una dintre cele mai longevice din România. Cât de importantă e securitatea informațiilor?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Desigur, răspunsul este cel evident: securitatea informațiilor este foarte importantă! Toate documentele și informațiile trebuie păstrate atât din punct de vedere legal, dar și pentru utilitatea lor, pentru continuitatea activităților noastre, pentru trasabilitate și, de ce nu, pentru a fi model de urmat de tinerii care calcă pe urmele inginerilor consacrați. Dar trebuie să analizezi permanent riscurile care pot afecta aceste informații: viruși informatici, hackeri, intruziuni în sisteme voite sau întâmplătoare, riscuri de dezastre sau chiar posibilitatea de deteriorare a documentelor (modificări intenționate, de exemplu). Și să acționezi permanent astfel încât să minimizezi la maxim expunerea la astfel de riscuri.

200 de utilizatori, multiple locații și fișiere de transmis. Utilizatori cu diferite grade de competențe. Cât de ușor, cât de greu este!?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Nu este ușor, dar sunt obișnuit, pentru că în IT totul e în permanentă schimbare. Mereu trebuie să te adaptezi, mereu să mai ajustezi, să testezi și să te asiguri că utilizatorul final își poate face treaba fără să aibă întârzieri din cauza IT-ului. Dar desigur că nimic nu e infailibil, și IT-ul nu are soluții pentru orice situație. Competențele colegilor în utilizarea tehnicii de calcul și chiar completarea rapoartelor și întocmirea multiplelor documente de șantier, sunt în permanentă îmbunătățire – inevitabil toți suntem expuși din ce în ce mai mult noilor tehnologii și noilor mijloace de comunicare, nu avem „scăpare”.

GDPR a fost privit cu uimire și reticență la început în multe companii. E doar o formalitate din punctul dumneavoastră de vedere?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: GDPR se referă la asigurarea protecției informațiilor pe care o companie le deține despre persoanele fizice cu care a intrat în diverse relații: salariați, candidați, clienți, parteneri în diverse activități ș.a.m.d. În contextul dezvoltării galopante a tehnologiilor care ne-ar putea oricând invada intimitatea, este imperios necesar ca cei care dețin date personale despre oameni, să respecte cu strictețe acest Regulament și să asigure protecția acestor informații, care de multe ori sunt sensibile (despre starea de sănătate sau religie sau poate chiar date compromițătoare sau intime). Aceste informații nu trebuie să ajungă la discreția unor persoane neautorizate sau care pot utiliza acele informații în mod abuziv. Conest a înțeles această necesitate și a luat măsurile rezonabile cerute de legislație, în completarea standardului de securitate a informațiilor.

Care sunt cele mai importante lucruri învățate de la începutul pandemiei?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Aș spune că, încă o dată, ne-am convins că sănătatea e cel mai important aspect al vieții noastre. Apoi, familia, căminul: mulți dintre noi am avut ocazia să stăm mai mult cu familia, și astfel să ne încărcăm cu energii pozitive. Alt aspect: trebuie să avem grijă de cei din jurul nostru, la urma urmelor este evident că trăim într-o comunitate și ceea ce face fiecare dintre noi – bun sau rău – se poate răsfrânge și asupra celorlalți.

Care sunt pașii următori? Ce ai schimba? Cum integrezi o companie cu tradiție pe piața actuală în care vorbim de generații și mai interconectate online?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: În compania noastră, se împletesc tradiționalul și inovația – așa este în construcții. Pot spune cu mândrie că noi nu ne-am temut de noutate, am utilizat cu încredere noile tehnologii de comunicare, chiar dacă avem în echipă și colegi mai în vârstă – mergem cu toții înainte, împreună, învățăm unii de la alții. Utilizăm IT-ul peste tot, și în birouri, dar și în șantierele din afara orașului, pentru calcule, raportări, comunicare eficientă și, de ce nu, vizualizare de la distanță a pulsului lucrărilor. În plus, utilizăm cu succes prezentările pe internet și rețelele sociale, pentru a ține permanent legătura cu clienții din domeniul rezidențial, dar și cu comunitatea noastră, în care suntem participanți activi și implicați.

Ce ați adăuga acum în fișa postului în condițiile pandemiei de SARS COV 2?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: În cadrul Conest, pandemia nu a schimbat profund modul de lucru, deoarece construcțiile nu se pot face prin Skype sau Zoom … Glumesc! Da, am folosit meeting-urile online ori de câte ori a fost posibil, având în vedere că oricum la noi comunicarea în timp real a existat mereu, dotările tehnice deja le aveam, așa că a fost mai mult o aprofundare a acestor metode. Ce aș adăuga în fișa postului? Cred că aș cere oricărui coleg să învețe utilizarea unui telefon smart, deoarece permanent este nevoie de comunicare în timp real, chiar cu video, sau trimiterea de poze pentru a cere sfaturi sau pentru a face verificări ș.a.m.d. Și cred că țara noastră se poate mândri cu cei mai deschiși oameni, dornici să folosească internetul și rețelele de socializare, deci este un lucru realizabil.

Ce învață echipa Conest de la Gabriel Mocanu, dar Gabriel Mocanu de la echipa Conest?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Eu încerc să îmi îndeplinesc cât mai bine rolul în cadrul companiei, și anume să încurajez și să coordonez utilizarea IT-ului în comunicare, raportare, calcule și întocmirea de documente. Desigur, nu pot rămâne într-o rutină permanentă, ci pun accent și pe partea de dezvoltare, de extindere atât a tehnologiei în sine (echipamente și programe informatice), cât și a gradului de utilizare de către colegi. Deținem și un program de tip ERP (Enterprise Resource Planning), care obligă la o colaborare strictă între departamentele funcționale și ne ajută să îndeplinim corect procedurile de lucru. Și aici am un rol de coordonare și suport, pentru toți utilizatorii-cheie din toate departamentele. Dar, așa cum ați sesizat, am mereu și de învățat de la colegii mei, deoarece IT-ul este un domeniu de intersecție cu aproape toate celelalte domenii, și nu poate fi aplicat fără să cunoști domeniul țintă. Exact așa și eu, am învățat de la colegii mei constructori, cum ia naștere o construcție, de la planșa de proiectare (care acum este tot un program de calculator), la planificare, gestionarea resurselor și execuția efectivă, pentru ca la final să rămână în urma lor un edificiu trainic și util, demn de îndemânarea lor.

Un IT-ist bun e un diamant. Nu a fost Gabriel Mocanu tentat să plece să lucreze la multinaționale? Care este atuu-ul companiei Conest în fața multinaționalelor?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Aș minți să spun că mirajul multinaționalelor nu m-a atras și pe mine, deoarece trebuie să recunoaștem că au un marketing și o imagine exterioară foarte bune, și într-adevăr nu demult ofereau salarii mult mai mari decât celelalte companii autohtone. Dar mereu am găsit aici, la Conest, condiții de muncă bune, o echipă dinamică și deschisă, stabilitate și seriozitate, și provocări continue în IT. Fie că e un business mic sau mai mare, componentele unui management serios al tehnologiei informației, sunt aceleași: oamenii să fie instruiți permanent, echipamentele să fie cât mai bune și fiabile, programele să fie mereu actualizate și fără bug-uri, securitatea datelor să fie mereu adusă la ultimele standarde din domeniu, informațiile să fie integre și consistente.

Unde vă vedeți peste 5 ani?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Nu știu dacă va fi peste 5 ani, dar visul meu este să am propria firmă de servicii IT. La început mai mică și orientată spre sectorul IMM-urilor, care nu-și permit să angajeze specialiști IT, ci externalizează diverse activități IT – mai ales că acest domeniu al IT-ului este vast și dezvoltat în multiple direcții, iar specialiștii IT cu cunoștințe multilaterale, inclusiv pe diverse verticale de business, sunt scumpi. Planul va fi să adun un portofoliu de clienți fideli, un capital solid de cunoștințe și să găsesc colaboratori valoroși orientați pe diverse specializări IT. Și apoi, cu multă dedicare și abnegație, vedem ce va urma…

Dacă copilul ar veni să spună că vrea să se facă inginer constructor ce i-ai spune?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Aș spune: al cui e copilul acesta?? Glumesc! Încă de când erau copiii mei mici, mi-am propus să nu iau eu decizii în locul lor. I-am îndrumat, i-am sfătuit, îi ajut cu absolut tot ce pot, îi ascult și îi înțeleg. Sfatul meu pentru ei a fost mereu, să își dea seama mai întâi ce le-ar plăcea să facă, la ce activități au înclinații și apoi să aleagă o meserie care este în concordanță cu toate aceste aspecte. Dacă copilul meu vrea să fie inginer constructor, și ajunge să considere că această meserie e de fapt o vocație și vrea să culeagă toate satisfacțiile care decurg din ea, nu-mi rămâne decât să-l felicit și să-l încurajez să o aleagă. E o meserie grea, înfrunți condiții meteo și de multe ori stai departe de casă, dar e frumoasă și satisfacțiile sunt pe măsură – din mâinile tale ies edificii durabile, lași o urmă.

Ce știe să gătească cel mai bine Gabriel Mocanu?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Știu să gătesc câteva feluri de mâncare, nu prea multe… și nimic pretențios. Cel mai mult îmi place să gătesc pentru cei dragi, îmi place să le fac pe plac și să ne adunăm în jurul mesei. Principiul meu este: da, se vorbește la masă! Este o ocazie perfectă să te simți bine cu cei apropiați.

Vacanța preferată? Cartea preferată? Melodia care îl relaxează?
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Îmi place marea, sunt îndrăgostit de ea. Marea cu valuri, cu briză răcoroasă, cu soare, cu gust sărat. Zgomotul ritmic al valurilor mă liniștește și îmi dă încredere. Despre cărți, recunosc că nu am mai citit de câțiva ani, poate că timpul nu mai ajunge, sau poate dinamica vieții și implicarea în diverse proiecte, nu-mi mai acordă liniștea necesară pentru a citi o carte. În schimb, prefer o muzică ritmată, sau un film bun, captivant, care mă fac să mă relaxez și să mă desprind o scurtă perioadă de cotidian.

Trei motive pentru care Gabriel Mocanu iubește Iașul.
Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Este orașul studenției, a descoperirii mele ca om. Orașul primelor iubiri, al libertății și al simțirii că pot schimba lumea – așa simțeam când era tânăr, la 20 de ani, cred că toți am trecut prin asta… Mă simt legat de Iași, pentru că aici m-am format și am progresat în carieră, am întemeiat o familie și aici mă văd în continuare, deoarece oportunități există la tot pasul.

În general sunt o persoană discretă, dar acum am avut ocazia să prezint câteva din gândurile și ideile mele. Mulțumesc pentru această oportunitate și doresc tuturor, numai bine!

Gabriel Mocanu, manager IT, Conest: Compania are și un slogan „Puternici împreună”, care se referă atât la salariați și subcontractori, dar și la partenerii noștri, furnizori sau clienți beneficiari.

Conest este un partener de încredere și mereu și-a respectat colaboratorii și obligațiile asumate. Compania are și un slogan „Puternici împreună”, care se referă atât la salariați și subcontractori, dar și la partenerii noștri, furnizori sau clienți beneficiari. Mereu construim relații win-win, pentru că doar un partener puternic te poate face și pe tine să fii mai bun și mai puternic. Conest se consideră parte integrantă a comunității orașului nostru, condițiile de trai și confortul oamenilor, în general, intră de asemenea în preocupările conducerii companiei.

De multe ori, construcțiile creează, temporar, un disconfort riveranilor, știm acest aspect și avem deschise mereu canale de comunicație cu toți cetațenii, încercând să minimizăm acest disconfort. Cred eu că locuitorii Iașului au simțit acest lucru: Conest este o companie exclusiv ieșeană, care construiește pentru ieșeni și în proiectele căreia lucrează, direct și indirect, sute sau chiar mii de familii de ieșeni.


Politica de utilizare cookie

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.
Vezi politica de utilizare a fișierelor cookies.