Conest logo

Directorul Diviziei Construcții Civile și Instalații CONEST, Lucian Baban: „CONEST – o companie cu tradiție, cu capital 100% românesc, într-o continuă transformare!“

Știați că ziua de muncă a unui constructor poate depăși, uneori, 24 de ore neîntrerupte? Pentru Lucian Baban, Directorul Diviziei Construcții Civile și Instalații CONEST nu există replica „Nu se poate!“

În anul 2000, tânăr absolvent al Facultății de Construcții și Arhitectură, secția construcții civile, industriale și agricole (secția în limba engleză) a Universității Tehnice din Iași, Lucian Baban își începea cariera de inginer. Complexul rezidențial „Copou Bellevue”, Iași, săli de sport în Iași, Vaslui, Suceava și Botoșani, Complexul rezidențial „Seasons Residence”, Brașov, Palas Iași sau Hamad International Port, Doha, Qatar sunt doar câteva dintre proiectele marca Lucian Baban.

Din 2015 face parte din echipa CONEST și spune simplu: „CONEST se distinge prin seriozitate, stabilitate și perseverență pe piața construcțiilor, printr-o diversitate în ceea ce privește categoriile de lucrări executate, o reală disponibilitate de adaptare la condițiile actuale și la provocările generate de complexitatea proiectelor atât în domeniul public, cât și în cel privat.“

„Iașul este un oraș minunat, plin de amintiri frumoase, mai vechi sau mai noi, plin de istorie și totodată de progres continuu, este orașul în care conviețuim, deci este orașul pe care trebuie să-l îngrijim, să-i păstrăm autenticitatea, să ne putem bucura în continuare, noi și viitorii locuitori”, Lucian Baban, Directorul Diviziei Construcții Civile și Instalații.

Intrăm împreună cu dumneavoastră în biroul Directorul Diviziei Construcții Civile și Instalații CONEST, Lucian Baban:

Când Lucian Baban era mic ce își dorea să fie atunci când va crește mare?
Lucian Baban: Încă de mic am cochetat cu ingineria, îmi plăcea să desfac tot felul de aparate pentru a vedea ce este înăuntru, bineînțeles aparate din acea vreme, radiouri, casetofoane, mașini cu baterii, telefoane cu fir, dar îmi plăcea și să construiesc diverse jucării, dar nu neapărat clădiri.

Care este cea mai dragă amintire din copilărie?
Lucian Baban: Am avut, zic eu, o copilărie fericită într-o perioadă comunistă, într-o familie de condiție medie, în care ne bucuram de lucruri și evenimente simple. O amintire dragă, ce mi-ar veni în minte, ar fi o excursie cu cortul, pe la vârsta de 10 ani, cu tatăl meu, sora, unchiul și vărul meu, un tur de-a lungul mânăstirilor din nordul Moldovei, un tur plin de aventuri, bucurându-ne de frumusețile naturii.

Cum și-a ales Lucian Baban viitoare profesie? Cum a decis să devină student la Facultatea de Construcții și Arhitectură din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași?
Lucian Baban: Am avut de ales între Facultatea de Construcții și cea de Automatică și Calculatoare, dar având în vedere că examenul se desfășura în același timp, am ales profesia care îmi conferea mai multă mobilitate și diversitate, neținând cont în mod special că ambii părinți sunt ingineri constructori.

Care a fost cel mai greu examen din facultate? De ce? Dar cel mai ușor?
Lucian Baban: Cum ar putea confirma și alți absolvenți, examenul cu o mare încărcare emoțională a fost cel de la Teoria Elasticității, la care puteai fi pus foarte ușor în dificultate de domnul profesor, dar îmi aduc aminte cu plăcere de examenul de Mecanică, care mi s-a părut ușor datorită modului de predare a cursului, cu o mare ușurință de înțelegere și o empatie față de un profesor dornic să ne facă să îndrăgim materia.

Cum a fost prima lucrare pe care ați coordonat-o ca șef de șantier?
Lucian Baban: A fost o experiență inedită pentru un inginer ieșit de pe băncile facultății, înfruntând din plin diferența dintre perioada de aprofundare a teoriei, fără prea mult contact cu șantierele, și execuția propriu-zisă, cu particularitățile specifice, cu partea de coordonare a muncitorilor, aprofundarea documentației proiectului, încercând să acumulez cât mai multe informații, să preiau câte puțin de la fiecare.

Auzim deseori din partea autorităților publice: ”Constructorul fură!“. Cât e etichetă, cât realitate?
Lucian Baban: Aș putea spune că este o etichetă falsă, având în vedere transparența actuală a licitațiilor publice la care, de multe ori, datorită concurenței, companiile de construcții sunt nevoite să reducă oferta financiară astfel încât să fie competitive și câștigătoare.

Viața la bloc? Care sunt primele cuvinte care vă vin în minte?
Lucian Baban: Primul cuvânt care îmi vine în minte este confort într-un bloc relativ nou, zona urbană cu toate facilitățile necesare traiului de zi cu zi, și un aspect foarte important – timpul scurt pentru deplasările la serviciu, școala și alte activități.

Care sunt provocările coordonării unui complex rezidențial?
Lucian Baban: Consider aceste provocări ca fiind specifice pentru toate proiectele, urmărind îndeaproape principalele elemente – organizare, planificare, comunicare, tehnologie de lucru, securitate în muncă și nu în ultimul rând, asigurarea sporită a calității lucrărilor, având în vedere un factor special – nu vorbim de un singur beneficiar, ci de mai mulți beneficiari cu pretenții și percepții diferite.

Vă imaginați uneori viața familiilor care locuiesc în blocurile construite de dumneavoastră?
Lucian Baban: La această întrebare pot să mă identific cu una din acele familii, datorită faptului că am contribuit la construirea blocului în care locuiesc și totodată am avut ocazia să ascult și să împărtășesc impresiile și poate nemulțumirile celorlalți locatari cu care conviețuiesc.

Cum a ajuns Lucian Baban în Doha, Qatar? Ne povestiți experiența profesională, dar și cea personală din acea perioadă?
Lucian Baban: Am ajuns să lucrez în Qatar dintr-o dorință de a experimenta ceva nou, provocator, bineînțeles și cu alte remunerări financiare, proiect de o mare anvergură, la care am beneficiat de noi tehnologii, colaborări cu profesioniști din lumea întreagă, posibilitatea de a progresa pe cale profesională. Sigur, toate acestea au avut nevoie și de multe sacrificii în viața personală, stând departe de familie și de prieteni.

A fost tentat Lucian Baban să lucreze în străinătate, ce l-a făcut să se întoarcă în țară?
Lucian Baban: Revenirea în țară este legată integral de dorința de a fi alături de soție și copii în momentele importante, reamintindu-mi că totuși acest lucru este cel mai important fără niciun dubiu.

Cât de mult contează în viața unei comunități rurale strada și apa?
Lucian Baban: Mai mult ca sigur, pe lângă relațiile familiale și intercomunitare, pentru cetățenii din zona rurală, confortul de a beneficia de acces curat la proprietăți și apă potabilă pe toata perioada anului este absolut important, conferindu-le acel sentiment de progres social, sătui fiind de noroi și de lipsa apei pe perioada secetei.

Cum a ajuns Lucian Baban în echipa Conest?
Lucian Baban: Având în vedere întoarcerea în țară pentru a fi alături de familie, am vrut să-mi continui experiența profesională la un nivel superior, am aplicat pentru o poziție în cadrul unei companii puternice, cu tradiție în orașul de reședință, SC CONEST SA, și am fost ales și acceptat, în urma interviului.

Care sunt atribuțiile funcției de director al diviziei de construcții civile și instalații?
Lucian Baban: Unele din principalele atribuții din postura acestei funcții ar fi: – Evaluarea documentației proiectelor pentru care a fost câștigată licitația;
– Alegerea și construirea echipei de proiect, ghidarea acesteia în aprofundarea proiectului, contactarea subcontractorilor de specialitate și a furnizorilor necesari;
– Urmărirea proiectelor în desfășurare, comunicare și coordonare cu managerii de proiect, sprijinul continuu până la finalizare;
– Analiza proiectelor împreună cu managerii de proiect din prisma bugetului, alocării de resurse necesare, graficelor de execuție, cashflow;
– Participarea la elaborarea soluțiilor pentru problemele apărute în șantier din punct de vedere a proiectării sau a tehnologiei adoptate de lucru.

Ce individualizează Conest pe piața construcțiilor?
Lucian Baban: CONEST SA se distinge prin seriozitate, stabilitate și perseverență pe piața construcțiilor, printr-o diversitate în ceea ce privește categoriile de lucrări executate, o reală disponibilitate de adaptare la condițiile actuale și la provocările generate de complexitatea proiectelor atât în domeniul public, cât și în cel privat.

Dacă ar trebui să prezinte compania Conest ieșenilor și nu numai cum ar suna prezentarea?
Lucian Baban: SC CONEST SA – o companie cu o tradiție de peste 55 de ani, cu capital 100% românesc, într-o continuă transformare, adaptându-se la condițiile actuale din domeniul construcțiilor, asigurându-se pe deplin pentru respectarea celor mai înalte standarde ale calității lucrărilor executate.

Care este proiectul dumneavoastră de suflet?
Lucian Baban: Consider că de-a lungul carierei mele, fiecare proiect mi-a oferit ceva inedit și provocator totodată, m-a modelat pentru a ajunge în acest stadiu profesional, deci toate proiectele vor avea un loc în sufletul meu.

Vă mai amintiți care a fost ziua cea mai lungă din cariera dumneavoastră? Detaliați?
Lucian Baban: În domeniul construcțiilor civile, cum orice inginer constructor ar recunoaște, pe șantiere zilele cele mai lungi se identifică cu turnările de beton în elemente de structură la care nu se accepta de obicei întreruperi, în concluzie și pentru mine cea mai lungă zi s-a consumat, de la prima oră dimineață si până a doua zi la ora 4.00, pentru turnarea unui radier general în șantierul de la PALAS.

Ce spune familiei Lucian Baban când ajunge seara acasă?
Lucian Baban: Întâlnirea cu familia după o zi de muncă înseamnă deconectare temporară de la problemele de servici, relaxare, dar și implicarea în activități casnice și ajutor în procesul de educare a copiilor.

Copiii dumneavoastră. Ce profesie v-ați dori să aibă? Și dacă aleg cariera de inginer constructor ce sfat le-ați da?
Lucian Baban: Am doi copii – băieți, 13 și 15 ani, nu aș vrea să profeseze ceva anume, dar cu siguranță mi-aș dori să-și aleagă profesiile în funcție de pasiunile și motivațiile lor, dar dacă vreunul dintre ei ar opta pentru cariera de inginer constructor, îl voi ghida și îi voi împărtăși din experiența acumulata de-a lungul timpului.

Ce hobby-uri are Lucian Baban?
Lucian Baban: Practicarea sporturilor (tenis de câmp, tenis de masă, baschet), puzzle-urile, cuvintele încrucișate, gătitul în bucătărie.

Care este filmul preferat? Dar cartea pe care o poate reciti la infinit?
Lucian Baban: Unul din filmele preferate ar fi Brave Heart, iar o carte preferata – Maestrul de John Grisham.

Ce îl enervează pe Lucian Baban?
Lucian Baban: Prostia trufașă, replica „Nu se poate” înainte de a încerca și mai mult ca sigur traficul rutier din România.

Top 3 artiști preferați!
Lucian Baban: The Beatles, Guns N’ Roses, Leonard Cohen.

Are Lucian Baban o replică preferată?
Lucian Baban: Îmi plac mai multe replici, dar nu cred să am una preferată.

Ce îl enervează pe Lucian Baban?
Lucian Baban: Prostia trufașă, replica „Nu se poate” înainte de a încerca și mai mult ca sigur traficul rutier din România.

Ce și-ar dori Lucian Baban să facă și nu a făcut până acum?
Lucian Baban: Oricine cred ar dori să facă ceva în plus față de ce a făcut, dar nu mă pot plânge de trecut, aș spune că mizez pe spontaneitate, iar ce mi-aș dori să fac depinde mult de oportunitățile viitoare.

Unde se vede peste 10 ani?
Lucian Baban: Consider că viața îmi rezervă în continuare provocări și surprize și vreau să mă bucur (sau nu) de ele, deci nu pot să fac previziuni în momentul acesta.

Un mesaj pentru ieșeni!
Lucian Baban: Iașul este un oraș minunat, plin de amintiri frumoase, mai vechi sau mai noi, plin de istorie și totodată de progres continuu, este orașul în care conviețuim, deci este orașul pe care trebuie să-l îngrijim, să-i păstrăm autenticitatea, să ne putem bucura în continuare, noi și viitorii locuitori.


Politica de utilizare cookie

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.
Vezi politica de utilizare a fișierelor cookies.